آرا و نظرات "جین جیکبز" در انتقاد از نظام برنامهریزی شهری اتومبیلمحور مدرنیسم و تحسین نظام برنامهریزی شهری بافتهای تاریخی سرزنده مبتنی بر نیازهای عابر پیاده نقش مهمی در جلوگیری از تخریب بیرویه محله های قدیمی داشت
تهران _ 7 تیر 1385
پایگاه اطلاع رسانی شهسازی و معماری،کمال یوسفپور :آرا "جین جیکبز" نخستین نقد جدی و مؤثر درباره شهرسازی اواسط قرن بیستم به شمار میرفت و خیلی زود به یکی از تأثیرگذارترین کتابهای تاریخ برنامهریزی شهری بدل شد. وی با استناد به نمونههای واقعی، به انتقاد از نظام برنامهریزی شهری اتومبیلمحور مدرنیسم و تحسین نظام برنامهریزی شهری بافتهای تاریخی سرزنده که مبتنی بر نیازهای عابر پیاده بود، پرداخت و بدینترتیب نقش مهمی در جلوگیری از تخریب بیرویه محلات قدیمی که آن سالها به بهانه نوسازی شهری به امری متداول در شهرهای آمریکا تبدیل شده بود، ایفا کرد.
در طول سه دهه پس از پایان جنگ جهانی دوم و به ویژه از از اواخر دهه 1960 که نقد و ارزیابی نظریات پیشینیان به گفتمان غالب فرهنگ و ادبیات معماری جهان تبدیل شده بود، بسیاری از معماران و طراحان شهری مجرب، به بحث درباره بحران نظری مدرنیسم پرداختند.
همین امر لزوم پژوهش در مبانی نظریهها و برنامههای مدرنیسم در معماری و شهرسازی را آشکار ساخت و منجر به فروریختن انگارههایی گشت که عموماً، بدون هیچ پرسشی، پیشتر مورد پذیرش قرار گرفته بودند. نتیجه این تحول فکری معماران، ظهور شخصیتهایی در جهان معماری بود که زندگی حرفهای خود را به نقد اختصاص دادند؛ پدیدهای نو که مورد توجه بسیاری از معماران قرار گرفت و تفکر و اندیشه معمارانه را بطور اساسی دگرگون ساخت.
بیتردید یکی از نخستین مخالفتهای عمدهای که پس از سالها با معماری مدرن صورت گرفت، از جانب جین جیکبز (Jane Jacobs) بود که در کتاب او با نام «مرگ و زندگی شهرهای بزرگ آمریکا» (The Death and Life of Great American Cities) که در سال 1961 انتشار یافت، ابراز شد. خانم جیکبز در این کتاب که تقریباً نخستین نقد جدی و مؤثر پیرامون شهرسازی اواسط قرن بیستم به شمار میرفت و خیلی زود به یکی از تأثیرگذارترین کتابهای تاریخ برنامهریزی شهری بدل شد، با استناد به نمونههای واقعی، به انتقاد از نظام برنامهریزی شهری اتومبیلمحور مدرنیسم و تحسین نظام برنامهریزی شهری بافتهای تاریخی سرزنده که مبتنی بر نیازهای عابر پیاده بود، پرداخت و بدینترتیب نقش مهمی در جلوگیری از تخریب بیرویه محلات قدیمی که آن سالها به بهانه نوسازی شهری به امری متداول در شهرهای آمریکا تبدیل شده بود، ایفا کرد.
چکیده نظریات او در این کتاب آن بود که شهرهای بزرگ آمریکا به سبب طرحهای ناروای نظریهپردازان شهرسازی که بیشتر آنان معماران مدرن بودند یا به معماری مدرن گرایش داشتند، زندگی واقعی و طبیعی خود را از دست دادهاند. همچنین او در این کتاب مدارس معماری و شهرسازی را به باد ملامت گرفت، چرا که بر این باور بود که آنها از مسائل واقعی شهرها غافلند و خود را با نظریات غیرعملی و بیگانه با زندگی طبیعی شهرها خوش کردهاند.
جین جیکبز، نویسنده و متفکر کانادایی است که 4 مه 1916 در Scranton، پنسیلوانیا، آمریکا به دنیا آمد و 25 آوریل 2006، در سن 89 سالگی، در بیمارستانی در تورنتو درگذشت. او با آنکه فاقد تحصیلات آکادمیک در معماری یا برنامهریزی شهری بود، اما یکی از نظریهپردازان مطرح شهرسازی به شمار میآمد و بخاطر آنکه ایدههایش را بجای تکیه بر نظریات انتزاعی، بر مبنای تجربه و مشاهده پایهگذاری میکرد، از سوی اغلب منتقدان ستایش و تحسین میشد. علاقه جین جیکبز و موضوعات مورد توجه او طیف وسیعی را در بر میگرفتند، به طوریکه او در دیگر کتابهایش به موضوعات متنوعی همچون برنامهریزی شهری، سیاست، جامعهشناسی، اقتصاد و اخلاق پرداخته است. این کتابها عبارتند از:
ـ اقتصاد شهرها (1969)
(The Economy of Cities)
ـ مسأله جداسازی: ایالت کبک و مناقشه بر سر جداسازی (1980)
(The Question of Separatism: Quebec and the Struggle over Separation)
ـ شهرها و ثروت ملتها (1984)
(Cities and the Wealth of Nations)
نظامهای بقاء: گفتوگویی درباره بنیادهای اخلاقی تجارت و سیاست (1992)
(Systems of Survival: A Dialogue on the Moral Foundations of Commerce and Politics)
ـ ماهیت اقتصادها (2000)
(The Nature of Economies)
ـ عصر تاریک پیش رو (2004)
(Dark Age Ahead)
یکی از نکات جالب و قابل توجه زندگی جیکبز این است که او و شوهر معمارش، Robert Hyde Jacobs، در اواخر دهه1960، بخاطر اعتراض به جنگ ویتنام، به تورنتو کانادا مهاجرت کردند و در آنجا اقامت گزیدند. خانواده "جین جیکبز" در بیانیهای که به مناسبت مرگ او منتشر کردهاند، آوردهاند: «با آنکه جین مرده و اکنون در میان ما نیست، اما او که با کار و زندگیاش، روش تفکر ما را تحت تأثیر قرار داد، تا ابد زنده خواهد بود. لطفاً او را با خواندن کتابهایش و عملیساختن نظریاتش همواره به یاد داشته باشید.»